Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Η διδασκαλία είναι μεράκι ...





Καθώς κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στον φιλολογικό αυτό ιστοχώρο, που μόλις δημιουργήθηκε, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι διδάσκοντας μαθαίνουμε και μαθαίνοντας διδάσκουμε...

Ο "Δημιουργικός Φιλόλογος" στοχεύει στο να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας στο χώρο των "μάχιμων" φιλολόγων, αυτών δηλαδή που μπαίνουν καθημερινά στην τάξη και ενδιαφέρονται να βελτιώσουν το έργο τους.

Βασικός στόχος μας είναι η ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων και πληροφοριών χρήσιμων, τόσο για την δουλειά μας στο σχολείο, όσο και για τις γενικότερες μελέτες μας. Η εργασία του φιλολόγου είναι επίπονη και πολυδιάστατη. Όσο καλά και να κατέχουμε ένα αντικείμενο, μία δεύτερη γνώμη, μία σκέψη ενός συναδέλφου μπορεί να εμπλουτίσει το μάθημά μας και να οδηγήσει σε γόνιμο προβληματισμό.


Ως μέλη του παρόντος ιστολογίου μπορούμε να θέτουμε ένα ερώτημα και να περιμένουμε απάντηση από όποιον έχει τη διάθεση και το χρόνο να το κάνει. Πιθανόν οι ανησυχίες μας να είναι κοινές και να γίνουν αφορμή για συζητήσεις.



Κάθε μέλος μπορεί να προσθέτει υλικό (ιδέες, ιστοσελίδες, λίστες βιβλίων, παρουσιάσεις με φωτογραφίες, διδακτικές προτάσεις, links για ενδιαφέροντα sites κ.ο.κ.) τόσο στο χώρο των αναρτήσεων, όσο και στον υπόλοιπο χώρο του ιστολογίου.



Περιμένουμε προτάσεις για συζητήσεις, σχόλια στα νέα βιβλία, ενημέρωση για ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας (και στα σχολεία μας). Θα μπορούσαμε ίσως να πετύχουμε συνεργασίες ανάμεσα στους μαθητές μας κάποια στιγμή...

Κανένα μέλος δεν υποχρεώνεται να δημοσιεύσει κάτι αν δεν το επιθυμεί. Μπορεί απλώς να παρακολουθεί τις συζητήσεις. Η όλη ιδέα αυτής της συνεργασίας βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη των μελών, στην προσωπική σχέση και το κοινό μεράκι για την εκπαίδευση.

Είμαστε πρόσωπα και όχι γρανάζια ενός συστήματος. Αν το "σύστημα" της εκπαίδευσης είναι μία μηχανή, τότε σίγουρα χρειάζεται συνεχώς ανανέωση... Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο για το σχολείο από τους καθηγητές που επαναλαμβάνονται στείρα. Ας τολμήσουμε να κάνουμε κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει! Ας μη φοβόμαστε το διαδίκτυο και τη χρήση του μέσα στις αίθουσες. Ας βγούμε από τα "καλούπια" που έχουμε φτιάξει για το μάθημα και για τη σχολική ζωή. Γιατί να μην δούμε το σχολείο ως ψυχαγωγία;

Είναι κρίμα τόσα δημιουργικά μυαλά να περιχαρακώνονται σ' ένα πλαίσιο αποστεωμένο! Οι φιλόλογοι αποτελούν για τον κόσμο μία τάξη "χαρτοποντίκων" με γυαλάκια και αυστηρό ύφος, που ζουν χωμένοι στα βιβλία και στις καταλήξεις των ρημάτων. Αφού δεν είμαστε έτσι, γιατί το δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα; Μας έρχονται ιδέες και συχνά τις απορρίπτουμε γιατί το "σύστημα" δεν τις αντέχει, γιατί είναι ουτοπικές.


Το σχολείο, όμως, χρειάζεται φιλολόγους με ανοιχτά φτερά.




















ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!!!

3 σχόλια:

Flora είπε...

Πρώτη ανάρτηση, φίλτατοι, φίλοι φιλόλογοι!
Καλή αρχή και ο Θεός μαζί μας!
Ελπίζω ότι αυτό το ιστολόγιο θα γίνει χώρος δημιουργίας και γνήσιας επικοινωνίας!

Το σκοτάδι δεν θα σκεπάσει το φως είπε...

Καλή αρχή, Φλώρα!

δημιουργικός φιλόλογος είπε...

Καλή αρχή Δημήτρη!
Χαίρομαι που ανταποκρίθηκες τόσο άμεσα!!!!
Φλώρα